Laboratorium wykonuje badania mikrobiologiczne szerokiej gamy produktów spożywczych mięsa i przetworów mięsnych, mleka i jego przetworów, ryb, owoców i warzyw, soków i napojów.
W zakresie badań fizykochemicznych i organoleptycznych współpracuje z wyspecjalizowanymi laboratoriami w Polsce i zagranicą.
W Pracowni Mikrobiologicznej badania prowadzone są znormalizowanymi metodami badawczymi w następujacych kierunkach:
- Salmonella spp, S. Enteritidis, S. Typhimurium;
- Listeria monocytogenes;
- Enterobacteriaceae;
- Ogólna liczba drobnoustrojów;
- Escherichia coli;
- Bakterie z grupy coli;
- Gronkowce koagulazododatnie (S. aureus i innych gatunków);
- Drożdże i pleśnie;
- Bakterie beztlenowe przetrwalnikujące redukujące siarczyny;
- Campylobacter spp.;
- Bacillus cereus;
- Bakterie mlekowe;
- Clostridium perfringens, Pseudomonas sp.
Laboratorium stosuje również metodę instrumentalną z wykorzystaniem aparatu TEMPO.
Pełny zakres metod akredytowanych na stronie Polskiego Centrum Akredytacji: www.pca.gov.pl
Projekt współfinansowany przez Unię Europejską z Europejskiego Funduszu Rozwoju Regionalnego
WND-RPLD.03.06.00-00-042/10
Stworzenie laboratorium do badań mikrobiologicznych w Łódzkim Centrum Jakości
Fundusze Europejskie dla rozwoju regionu łódzkiego